Danmarks Grønneste Havn: Odenses Indre Havn Gennemgår Grøn Transformation

Odenses indre havn står over for en revolutionerende forandring. Team SLA/Vandkunsten er blevet kåret som vinder af planlægningskonkurrencen for området med deres banebrydende forslag, 'Odense Havneby – Danmarks Grønneste Havn'.
11. juni 2023 | Skrevet af: Redaktionen
Danmarks Grønneste Havn: Odenses Indre Havn Gennemgår Grøn Transformation

Odenses indre havn står over for en revolutionerende forandring. Team SLA/Vandkunsten er blevet kåret som vinder af planlægningskonkurrencen for området med deres banebrydende forslag, 'Odense Havneby – Danmarks Grønneste Havn'. Med dette forslag vil Odenses 185.000 m2 tidligere industrihavn gennemgå en omfattende transformation til et nyt blandet bolig- og erhvervsområde, rigt på natur og med en bred vifte af offentlige funktioner.

Visionen bag forslaget er at skabe en havn, der er summen af det byggede, det voksende og det levede, integreret i havnens eksisterende kulturmiljø og industrielle arv. Planen foreslår en faseopdelt udvikling af syv kvarterer, hver med deres unikke kvaliteter, bynatur, og måder at møde vandet på.

Målet er at transformere den indre havn til ’Danmarks Grønneste Havn’ ved markant at forbedre vegetationen. I dag har havnen kun 2% trækronedække, men planen vil øge dette til gennemsnitligt 20% for kvarteret. Der vil også blive plantet omfattende på terrænet, så det vil dække mindst 37% af området (56%, når man inkluderer grønne tage). Disse tiltag sikrer en gennemsnitlig biofaktor på 0,64, hvilket er en betydelig forbedring.

Udover at skabe et rigt naturmiljø er målet at gøre natur til en integreret del af den måde, det nye kvarter 'fungerer' på. Den nye natur skaber ikke blot habitater for lokale arter, men skaber også rammen for et godt hverdagsliv med naturoplevelser tæt på hjemmet, rum der er rige på oplevelser, og et behageligt mikroklima.

Partnerskabet bag udviklingen af Odenses indre havn består af entreprenører og byudviklere A. Enggaard, Odense Kommune og Odense Havn. Disse parter ser frem til at udvikle den endelige byudviklingsplan sammen med borgerne i Odense og deres team, Vandkunsten, Cushman & Wakefield/RED, Mogens A. Morgen, EKJ Rådgivende Ingeniører og Valentin Trafikplanlægning.

Forslaget

Forslaget 'Odense Havneby' er blevet rost for sin omhyggelige, solide og spændende tilgang, hvilket giver et optimalt udgangspunkt for det videre arbejde med bydelsudviklingsplanen for Odense indre havn. Med denne plan kan de involverede parter nu bearbejde, kvalificere og tilpasse strategier og det fysiske helhedsgreb i processen frem mod en endelig bydelsudviklingsplan. Udviklingen af området vil ske over mange år, og planen skal derfor kunne tilpasse sig ændringer i boligmarkedet, ny viden og nye krav. Fremtiden ser grøn ud for Odenses indre havn.