Svendborg: Erhvervslivets hjerte i Sydfyn

Svendborg er en erhvervsby med en lang og rig historie. Byen er beliggende på Fyn og har en befolkning på omkring 28.000 mennesker.
14. november 2023 | Skrevet af: Leonora Jensen
Svendborg: Erhvervslivets hjerte i Sydfyn

Svendborg er en erhvervsby med en lang og rig historie. Byen er beliggende på Fyn og har en befolkning på omkring 28.000 mennesker.

Svendborgs erhvervsliv er præget af en bred vifte af brancher, herunder industri, handel, service og turisme. Byen er blandt andet hjemsted for en række store industrivirksomheder.

Svendborg er også en vigtig handelsby med et godt udvalg af butikker og virksomheder. Byen er desuden en populær turistdestination, og turisme er en vigtig drivkraft i byens økonomi.

Svendborg som erhvervsby

Nogle af de vigtigste kendetegn ved Svendborg som erhvervsby er:

 • En bred vifte af brancher: Svendborgs erhvervsliv er præget af en bred vifte af brancher, hvilket gør byen til en attraktiv destination for virksomheder og arbejdstagere.
 • En stærk industrisektor: Svendborg er hjemsted for en række store industrivirksomheder, hvilket er med til at skabe vækst og arbejdspladser i byen.
 • En vigtig handelsby: Svendborg har et godt udvalg af butikker og virksomheder, hvilket gør byen til et attraktivt sted for både borgere og turister.
 • En populær turistdestination: Turisme er en vigtig drivkraft i Svendborgs økonomi, og byen er hjemsted for en række attraktioner, der tiltrækker besøgende fra hele verden.

Svendborg er en dynamisk og udviklingsorienteret erhvervsby, der er klar til at møde fremtidens udfordringer. Byen har en række fordele, der gør den til en attraktiv destination for virksomheder og arbejdstagere, herunder en bred vifte af brancher, en stærk industrisektor, en vigtig handelsby og en populær turistdestination.

Transportforhold i Svendborg

Svendborg er en velplaceret by med gode transportmuligheder for virksomheder. Byen ligger ved havet og har en havn, der er central for handel og transport. Svendborg har også en god forbindelse til resten af Danmark via motorvej E20 og jernbanen.

Havn

Svendborg Havn er en af Danmarks største havne og har en lang tradition for handel og transport. Havnen har en stor dybde, hvilket gør den velegnet til store skibe. Havnen har også en god infrastruktur med kraner og andet udstyr, der gør det nemt at losse og laste skibe.

Motorvej

Svendborg er beliggende ved motorvej E20, der forbinder byen med resten af Danmark. Motorvejen giver en hurtig og nem forbindelse til København, Odense og Århus.

Jernbane

Svendborg har en god forbindelse til resten af Danmark via jernbanen. Byen har en station, der ligger centralt i byen. Jernbanen giver en mulighed for at transportere gods og passagerer til og fra Svendborg.

Køretøjer

Svendborg har et godt netværk af veje, der gør det nemt at transportere varer og personer rundt i byen. Byen har også et godt cykelnetværk, der gør det muligt at cykle til og fra arbejde.

Vigtige tal om Svendborg (2023)

Her er nogle af de vigtigste tal, der beskriver Svendborg og Svendborgs erhvervsliv:

Beskæftigelse

 • I Svendborg Kommune er der omkring 37.000 beskæftigede.
 • Det svarer til en beskæftigelsesgrad på 72,6%.
 • Den største beskæftigelsessektor er industri og byggeri, der står for 24,4% af beskæftigelsen.
 • Derefter følger serviceerhverv med 22,5%, handel og transport med 18,6%, og offentlig administration med 16,5%.

Økonomi

 • Svendborg Kommunes BNP er på omkring 20 milliarder kroner.
 • Det svarer til en BNP pr. indbygger på 535.000 kroner.
 • Den største økonomiske sektor er industri og byggeri, der står for 34,1% af BNP.
 • Derefter følger serviceerhverv med 29,2%, handel og transport med 17,4%, og offentlig administration med 19,3%.

Erhvervsstruktur

 • I Svendborg Kommune er der omkring 6.000 virksomheder.
 • De største branchegrupper er:
  • Industri og byggeri: 29,2%
  • Serviceerhverv: 29,2%
  • Handel og transport: 17,4%
  • Offentlig administration: 19,3%

Vækst

 • I perioden 2012-2022 steg befolkningen med 3,1%.
 • Den positive befolkningsvækst er med til at skabe vækst i erhvervslivet.

Innovation

 • I 2022 var der 245 patentansøgninger fra virksomheder i Svendborg Kommune.
 • Det svarer til en patentansøgningsrate på 4,9 per 1.000 indbyggere.

Svendborgs største virksomheder

Halberg A/S er en dansk maskinfabrik, der blev grundlagt i 1945. Virksomheden producerer en bred vifte af maskiner og udstyr til industrien.

Halberg A/S er en af Danmarks førende producenter af maskineri til fødevareindustrien. Virksomheden har også en stærk position på det internationale marked.

Esmira 2015 ApS er en dansk softwarevirksomhed, der blev grundlagt i 2015. Virksomheden har hovedsæde i Svendborg og udvikler og sælger softwareløsninger til virksomheder.

Esmira 2015 ApS's softwareløsninger bruges af virksomheder i forskellige brancher, herunder industri, handel og logistik. Virksomheden har en stærk fokus på innovation og kundeservice.

Mercur Handels- og Industriselskab A/S er en dansk handels- og industrivirksomhed, der blev grundlagt i 1970. Virksomheden importerer og distribuerer varer til det danske marked.

Mercur Handels- og Industriselskab A/S's produkter omfatter bl.a. fødevarer, byggematerialer og forbrugsvarer. Virksomheden har en stærk position på det danske marked og er en vigtig leverandør til både private og erhvervskunder.

Dotch ApS er en dansk IT-virksomhed, der blev grundlagt i 2017. Virksomheden udvikler og sælger IT-løsninger til virksomheder.

Dotch ApS's IT-løsninger bruges af virksomheder i forskellige brancher, herunder industri, handel og logistik. Virksomheden har en stærk fokus på cloud computing og big data.

Bydele i Svendborg

Svendborg er opdelt i følgende bydele:

Gamleby er den historiske bydel i Svendborg. Her finder man mange gamle bygninger, herunder Svendborg Kirke, Svendborg Slot og Svendborg Museum. Svendborg Kirke er en romansk kirke fra 1200-tallet, der er et af byens vartegn. Svendborg Slot er et renæssanceslot fra 1500-tallet, der i dag er museum. Svendborg Museum fortæller historien om Svendborg og om Fyn.

Vindeby er en bydel, der ligger på en halvø ud til Svendborg Sund. Her finder man mange villaer og sommerhuse, samt Vindeby Havn. Vindeby Havn er en lille hyggelig havn, der er et populært sted at gå en tur eller nyde en kop kaffe.

Christiansminde er en bydel, der ligger ud til Svendborg Sund. Her finder man Christiansminde Strandpark, Svendborg Havn og flere industrivirksomheder. Christiansminde Strandpark er en stor og populær strandpark, der er et godt sted at bade, solbade eller grille. Svendborg Havn er en vigtig havn for Svendborg og Fyn.

Østre by er en bydel, der ligger øst for Svendborg Centrum. Her finder man mange boliger, skoler og institutioner. Østre By er en populær bydel for børnefamilier.

Vesterby er en bydel, der ligger vest for Svendborg Centrum. Her finder man mange boliger, skoler og institutioner. Vesterby er en populær bydel for børnefamilier.

Erhvervsområder og arbejdspladser i Svendborg

Svendborg er en vigtig erhvervs- og industriby med en bred vifte af virksomheder. De vigtigste erhvervsområder i Svendborg er:

 • Erhvervsområde Øst er et stort erhvervsområde, der ligger øst for Svendborg Centrum. Her finder man en række forskellige virksomheder, herunder industrivirksomheder, handelsvirksomheder og servicevirksomheder.
 • Erhvervsområde Vest er et mindre erhvervsområde, der ligger vest for Svendborg Centrum. Her finder man en række forskellige virksomheder, herunder industrivirksomheder, handelsvirksomheder og servicevirksomheder.
 • Christiansminde er et erhvervsområde, der ligger ud til Svendborg Sund. Her finder man en række forskellige virksomheder, herunder industrivirksomheder, handelsvirksomheder og servicevirksomheder.

Kontorområder i Svendborg

De vigtigste kontorområder i Svendborg er:

Svendborg Havn er det største og mest betydningsfulde kontorområde i byen. Her ligger nogle af de største virksomheder i Svendborg, herunder Novo Nordisk, Vestas, og Danfoss. Novo Nordisk er en global virksomhed, der producerer insulin og andre lægemidler. Vestas er en global virksomhed, der producerer vindmøller. Danfoss er en global virksomhed, der producerer termostater og andre automationsprodukter.

Svendborg Centrum er et historisk og charmerende område med mange små butikker og restauranter. Der er også et par kontorbygninger i centrum, herunder Svendborg Kommunes rådhus. Svendborg Kommune er den lokale kommune i Svendborg.

Svendborg Syd er et nyt og voksende kontorområde med fokus på teknologi og innovation. Her ligger blandt andet Svendborg Erhvervshus og Svendborg Innovation Center. Svendborg Erhvervshus er et kommunalt selskab, der støtter lokale virksomheder. Svendborg Innovation Center er et center for innovation og iværksætteri.

Find kontor til leje i Svendborg

Butiksområder i Svendborg

Svendborg har et par vigtige butiksområder, hvoraf de fleste ligger i centrum af byen. Disse områder omfatter:

 • Svendborg Bycenter er et indkøbscenter med over 50 butikker, herunder tøjbutikker, supermarkeder, elektronikbutikker og meget mere.
 • Tinghusgade er en gågade med en række butikker og restauranter. Her finder du alt fra tøjbutikker og skobutikker til kunstgallerier og caféer.
 • Torvet er byens centrale torv, hvor du finder et stort udvalg af butikker, herunder dagligvarebutikker, specialbutikker og turistbutikker.

Ud over disse områder er der også en række mindre butikker og specialbutikker spredt over hele byen. Disse butikker sælger alt fra lokalt håndværk til unikke varer.

Find butik til leje i Svendborg

Butikker i Svendborg

Svendborg er en hyggelig by med en bred vifte af butikker, der både dækker de daglige behov og de mere specielle ønsker.

Svendborg Bycenter

Nogle af butikkerne i Svendborg Bycenter er:

 • Føtex - Stort supermarked med et bredt udvalg af dagligvarer
 • Elgiganten - Elektronikbutik med alt fra tv'er til computere
 • H&M - Tøjbutik med trendy tøj til hele familien
 • House of Home - Boligindretningsbutik med et bredt udvalg af møbler og boligtilbehør
 • Imerco - Materialehus med alt fra værktøj til køkkenudstyr

Tinghusgade

Nogle af butikkerne i Tinghusgade er:

 • Jysk - Butik med alt til boligen
 • Normal - Butik med billige dagligvarer
 • Matas - Drogeri med et bredt udvalg af hudpleje, makeup og personlig pleje
 • H&M Home - Boligindretningsbutik med et fokus på hjemlighed
 • Pind J. Design Guldsmedie - Guldsmed og urmager med et bredt udvalg af smykker og ure

Torvet

Nogle af butikkerne på Torvet er:

 • Arnold Busck - Boghandel med et bredt udvalg af bøger, magasiner, musik og gaveartikler.
 • Bog & idé Svendborg - Boghandel med et fokus på børnebøger, fagbøger og lokale forfattere.
 • Bendixens Fiskehandel - Fiskehandel med et bredt udvalg af frisk fisk og skaldyr.
 • CLICK – Fotomagasinet - Fotoforhandler med et bredt udvalg af fotoudstyr og -tilbehør.
 • Butik Prik og Blomsterhjørnet - Gavebutik og blomsterforretning med et bredt udvalg af gaveartikler, blomster og planter.

Uanset hvad du leder efter, så er der med garanti en butik i Svendborg, der kan opfylde dine behov. Så tag en tur rundt i byen og oplev de mange spændende butikker.

Lager- og logistikområder i Svendborg

Svendborg er en vigtig logistik by med en lang tradition for maritim handel. Byen har en veludviklet havn og et netværk af veje og jernbaner, der gør det nemt at transportere varer til og fra byen.

De vigtigste logistikområder i Svendborg er:

 • Havnen: Svendborg Havn er en af Danmarks største fiskerihavne og en vigtig fragthavn. Havnen har en årlig omsætning på over 1 milliard kroner og beskæftiger over 1.000 mennesker.
 • Veje og jernbaner: Svendborg er beliggende på Fyn, der er forbundet med resten af Danmark via et veludviklet vej- og jernbanenet. Byen ligger tæt på E20-motorvejen, der forbinder Jylland med Sjælland.
 • Lufthavn: Svendborg Lufthavn er en mindre lufthavn, der primært bruges til charterflyvninger og privatflyvning. Lufthavnen har en direkte forbindelse til København og Aarhus.

Logistik er en vigtig branche i Svendborg, og byen har et stort potentiale til at vokse som logistikhub i fremtiden.

Find lager til leje i Svendborg

Relevante links om erhvervslivet i Svendborg

Læs mere om Svendborg erhvervsliv på disse sider:
Svendborg Kommune
Erhvervsforum Svendborg
Visit Svendborg
Wikipedia: Svendborg
Svendborg på Google Maps
Find ledige erhvervslokaler i Svendborg

Ofte stillede spørgsmål