Sådan lejer du en butik – de vigtigste trin 8 trin

Drømmer du om at åbne din egen butik eller flytte din eksisterende forretning til et nyt og bedre sted? Men føler du dig overvældet af alle de trin, der er involveret i at leje et butikslokale? Vi har udviklet denne guide til dig, så du kan komme sikkert i mål med et nyt uden at spilde unødig tid og energi.
23. juli 2023 | Skrevet af: Leonora Jensen
Sådan lejer du en butik – de vigtigste trin 8 trin

Drømmer du om at åbne din egen butik eller flytte din eksisterende forretning til et nyt og bedre sted? Men føler du dig overvældet af alle de trin, der er involveret i at leje et butikslokale? Vi har udviklet denne guide til dig, så du kan komme sikkert i mål med et nyt uden at spilde unødig tid og energi.

Hvis du i stedet vil udleje eller afstå et butikslokale, så tjek denne butiksudlejningsguide som vi har skrevet.

Trin 1: Definer dine behov og ønsker

Det første skridt på vejen er at få styr på, hvad du egentlig søger i dit nye butikslokale. Du skal tænke på, hvilken type butik du ønsker at åbne, og hvilke behov der er vigtige for din forretning. Overvej følgende spørgsmål:

 • Hvilken type butik vil du gerne åbne?
 • Hvor vigtigt er placeringen for din forretning? Vil du være tæt på centrum, i et travlt kvarter eller i en mere rolig del af byen?
 • Hvor meget plads har du brug for? Tænk på butikkens størrelse og layout.
 • Har du brug for parkeringsmuligheder til dine kunder?
 • Hvor lang en lejeperiode har du brug for?
 • Hvad er dit budget for huslejen? Husk at medregne andre udgifter som el, vand og eventuelle fællesudgifter.
 • Skal butikslokalet have specifikke faciliteter eller forsyninger?
 • Er der særlige krav eller tilladelser, du skal have, afhængig af din forretningsaktivitet?

Trin 2: Søg efter butikslokaler til leje

Når du har en klar idé om dine behov, er det tid til at gå på jagt efter det perfekte butikslokale. Der findes flere metoder til at finde potentielle lokaler:

 1. Online portaler: Brug websites som Lokaleportalen.dk, som giver et samlet overblik over ledige erhvervslokaler, fx butik til leje Danmark, butik til leje i København og butik til leje i Århus m.fl. Filtrer din søgning efter placering, størrelse og pris for at finde de mest relevante muligheder. På Lokaleportalen.dk kan du finde mange forskellige butikker til leje, med mange forskellige anvendelsesmuligheder
 2. Lokalavisannoncer: Hold øje med lokale annoncer i aviser og på opslagstavler i området, hvor du ønsker at åbne din butik. Der kan være skjulte perler iblandt, som er til leje og lige præcis passer til din vision.
 3. Mund-til-mund-referencer: Spørg venner, familie og bekendte, om de kender til ledige butikslokaler i området. Ofte kan personlige anbefalinger føre til de bedste muligheder.
 4. Ejendomsmæglere: Tag kontakt til ejendomsmæglere, der specialiserer sig i erhvervslokaler, da de kan have oplysninger om relevante butikker til leje i bestemte områder.

Husk at notere alle de interessante lokaler ned, så du kan sammenligne dem senere.

Trin 3: Besøg og evaluér butikslokaler til leje

Nu er det tid til at tage ud og besøge de udlejere, der har butikslokaler, der har fanget din interesse. Når du besøger hvert sted, skal du være opmærksom på følgende punkter:

 • Er placeringen ideel for din målgruppe? Find det butikslokale til leje, der passer bedst til din målgruppes adfærd og behov.
 • Er der tilstrækkelig plads til at opfylde dine behov? Tænk på butikkens størrelse og layout og om det passer til dine produkter eller services.
 • Er der gode parkeringsmuligheder for både kunder og personale? Kundens tilgængelighed er afgørende for din forretning.
 • Hvad er tilstanden af lokalet? Er der behov for renovering eller vedligeholdelse? Find et butikslokale, der er i god stand og kan være en god ramme for din forretning.
 • Er der tilstrækkeligt med naturligt lys eller gode belysningsmuligheder? Det rette lys er afgørende for at skabe en behagelig atmosfære i butikken.
 • Tjek de nærmeste naboer - vil de kunne tiltrække potentielle kunder eller potentielt skræmme dem væk? Undersøg området og dets potentiale for din forretning.

Trin 4: Forhandling af lejekontrakten

Når du har fundet det perfekte butikslokale, er det tid til at forhandle lejekontrakten. Det er en vigtig del af processen, hvor du skal sørge for at beskytte dine interesser som lejer. Her er nogle tips til forhandling af lejekontrakten:

 • Få alt skriftligt: Sørg for, at alle aftaler og betingelser er nedskrevet i kontrakten for at undgå misforståelser. På den måde er der ingen tvivl om, hvad der er blevet aftalt, og du undgår eventuelle uoverensstemmelser senere.
 • Lejepris og vilkår: Forhandl om huslejen og sørg for, at du er komfortabel med de øvrige betingelser, såsom depositum, lejeperiode og eventuelle stigninger i lejen. Vær også opmærksom på de øvrige udgifter, der kan være forbundet med lejemålet.
 • Fleksibilitet: Overvej at forhandle om fleksible vilkår, hvis du har brug for det, f.eks. i tilfælde af en udvidelse eller en nødsituation. Fleksible vilkår kan give dig mere frihed og tryghed som lejer.
 • Tilladelser og ændringer: Tjek om der er specielle tilladelser eller restriktioner for den type forretning, du vil drive, og sørg for at disse er overholdt i kontrakten. På den måde undgår du ubehagelige overraskelser senere.

Trin 5: Betal depositum og underskriv kontrakten

Efter en succesfuld forhandling skal du betale det aftalte depositum og underskrive lejekontrakten. Dette er en vigtig juridisk forpligtelse, så sørg for at du er helt tilfreds med vilkårene, inden du skriver under. Husk altid at involvér en advokat før den endelige underskrift af lejekontrakten.

Trin 6: Flytning og indretning af din butik

Når du har sikret dig dit drømmebutikslokale, kan du begynde forberedelserne til flytning og indretning. Lav en detaljeret plan for flytningen og sørg for at melde flytningen til de relevante myndigheder. Få hurtigt alt det praktiske på plads, så du i stedet kan fokusere på at skabe rammerne for din nye fantastiske butik – og hurtigt komme i gang med at tjene penge.

Tænk nøje over, hvordan du vil indrette butikken, så den bedst muligt præsenterer dine produkter og tiltaler dine kunder. Overvej også eventuelle renoveringer eller opgraderinger, der kan være nødvendige for at skabe den rette atmosfære i din butik.

Du kan få inspiration til flytning og indretning fra disse to guides: Tjekliste til flytning af butikslokale og Guide til butiksindretning - Skab den perfekte atmosfære

Trin 7: Åbn din drømmebutik

Endelig er dagen kommet, hvor du kan åbne din drømmebutik for offentligheden! Fejr denne milepæl og byd dine kunder velkommen med et smil.

Husk, at selvom du nu har åbnet din butik, er arbejdet ikke slut. Fortsæt med at evaluere din forretning, lyt til dine kunder, og tilpas dig ændringer i markedet. Med den rette indsats og engagement vil din butik blomstre og blive en succes!

Trin 8: Opbyg et tæt samarbejde med udlejeren

Det er vigtigt at du opbygger et tæt samarbejde med udlejeren, som vil være afgørende for, dine muligheder for at udvikle din forretning. Et godt samarbejde kan skabe en win-win situation, hvor både du som lejer og udlejeren får det optimale ud af lejemålet. Her er nogle punkter du skal være opmærksom  på i relationen til udlejeren.

 1. Sørg for at etablere klare kommunikationskanaler med udlejeren. Det kan være gennem e-mail, telefon eller personlige møder. Dette vil sikre, at du hurtigt kan få svar på eventuelle spørgsmål, udfordringer eller behov, der måtte opstå undervejs.
 2. Vær åben og ærlig overfor udlejeren om dine planer og intentioner med butikken. Hvis du har planer om at foretage ændringer i lokalet eller ønsker at udvide din forretning på et senere tidspunkt, så del det med udlejeren i god tid.
 3. Hold løbende kontakt med udlejeren for at sikre, at alt fungerer optimalt i lokalet. Hvis der opstår problemer eller udfordringer, så tag fat i udlejeren med det samme, så I sammen kan finde en løsning.
 4. Husk altid at overholde de betingelser og vilkår, der er fastsat i lejekontrakten. Dette omfatter betaling af husleje til tiden, overholdelse af regler for vedligeholdelse og eventuelle tilladelser, der er nødvendige for din forretningsaktivitet.
 5. Et godt samarbejde med udlejeren handler ikke kun om at få den bedste start på dit nye butikslejemål, men også om at tænke langsigtet. Hvis du viser dig som en pålidelig og ansvarlig lejer, vil udlejeren være mere tilbøjelig til at være åben for dine behov nu og i fremtiden
 6. Modtag feedback fra udlejeren med åbent sind. Udlejeren kan have værdifuld viden og erfaring, der kan hjælpe dig med at optimere din forretning i det nye lejemål. Lyt til deres input og tag det med i dine fremtidige beslutninger.

Ofte stillede spørgsmål