Roskilde: Byen med de mange muligheder

Roskilde er en af Danmarks største erhvervsbyer med et bredt udvalg af virksomheder inden for forskellige brancher.
31. oktober 2023 | Skrevet af: Ludvig Kofoed
Roskilde: Byen med de mange muligheder

Roskilde er en af Danmarks største erhvervsbyer med et bredt udvalg af virksomheder inden for forskellige brancher. Byen er kendetegnet ved en dynamisk erhvervsudvikling, der er drevet af en række forskellige faktorer, herunder:

 • Byens centrale beliggenhed i Danmark: Roskilde ligger centralt i Danmark, hvilket giver gode transportmuligheder til både København og Aarhus. Dette gør byen attraktiv for virksomheder, der ønsker at operere på et nationalt eller internationalt marked.
 • Byens stærke uddannelsesmiljø: Roskilde er hjemsted for en række uddannelsesinstitutioner, herunder Roskilde Universitet, der uddanner kvalificerede medarbejdere til erhvervslivet.
 • Byens unikke historie og kultur: Roskilde er en historisk by med en rig kultur, hvilket giver byen et attraktivt miljø for virksomheder, der ønsker at tiltrække talentfulde medarbejdere og kunder.

Nogle af de største erhvervsområder i Roskilde er:

 • Teknologi: Roskilde er hjemsted for en række teknologivirksomheder, herunder softwarevirksomheder, it-virksomheder og produktionsvirksomheder.
 • Sundhedsvæsen: Roskilde er hjemsted for en række sundhedsvirksomheder, herunder hospitaler, lægeklinikker og medicinalvirksomheder.
 • Erhvervsservice: Roskilde er hjemsted for en række erhvervsservicevirksomheder, herunder advokatfirmaer, revisionsfirmaer og konsulentvirksomheder.

Roskilde som erhvervsby

I de seneste år har Roskilde oplevet en øget vækst inden for disse områder. Dette er drevet af en række faktorer, herunder den globale teknologi-revolution, den stigende efterspørgsel på sundhedsydelser og den voksende interesse for erhvervs serviceydelser.

Roskilde er en attraktiv erhvervsby med et bredt udvalg af muligheder for virksomheder af alle størrelser. Byen er kendetegnet ved en dynamisk erhvervsudvikling, der er drevet af en række forskellige faktorer.

Transportmuligheder i Roskilde

Transportforholdene i Roskilde er gode for virksomheder. Byen ligger centralt i Danmark, hvilket giver gode forbindelser til både København og Aarhus. Roskilde har også et veludviklet vejnet, der gør det nemt at transportere varer og gods til og fra byen.

I Roskilde er ved en motorvej, der forbinder byen med resten af landet. E20 går fra vest til øst. Derudover er der en række mindre veje, der forbinder Roskilde med de omkringliggende byer og landsbyer.

Roskilde har også en god offentlig transport infrastruktur. Byen har et netværk af busser og tog, der forbinder Roskilde med København, Aarhus og andre byer i Danmark. Derudover er der en række cykelstier i Roskilde, der gør det nemt at cykle til og fra arbejde eller skole.

For virksomheder, der har behov for at transportere varer og gods, er Roskilde et godt valg. Byen har gode forbindelser til resten af landet, og der er et veludviklet vejnet og en god offentli g transportinfrastruktur.

Her er nogle specifikke eksempler på transportmuligheder for virksomheder i Roskilde:

 • Lastbiltransport: Der er et stort udvalg af vognmænd i Roskilde, der tilbyder lastbiltransport til både nationale og internationale destinationer.
 • Togtransport: DSB tilbyder togtransport til København og Aarhus.
 • Bustransport: Der er et netværk af busser, der forbinder Roskilde med København, Aarhus og andre byer i Danmark.
 • Cykeltransport: Der er et netværk af cykelstier i Roskilde, der gør det nemt at cykle til og fra arbejde eller skole.

Virksomheder kan vælge den transportform, der bedst passer til deres behov og budget.

Vigtige tal om Roskildes erhvervsliv (2023)

Her er nogle af de vigtigste tal, der beskriver Roskilde og Roskildes erhvervsliv:

 • Befolkning: Roskilde har en befolkning på omkring 55.000 mennesker.
 • Arbejdsstyrke: Roskilde har en arbejdsstyrke på omkring 30.000 mennesker.
 • Erhvervsliv: Roskilde har et bredt udvalg af virksomheder inden for forskellige brancher, herunder teknologi, sundhedsvæsen og erhvervsservice.
 • Omsætning: Roskildes erhvervsliv har en omsætning på omkring 20 milliarder kroner.
 • Investeringer: Roskildes erhvervsliv har modtaget omkring 1 milliard kroner i investeringer i de seneste år.
 • Teknologi: Roskilde har over 1.000 teknologivirksomheder, der beskæftiger over 5.000 mennesker.
 • Sundhedsvæsen: Roskilde er hjemsted for Roskilde Sygehus, som er et af Danmarks største sygehuse.
 • Erhvervsservice: Roskilde er hjemsted for over 1.000 erhvervsservicevirksomheder, der beskæftiger over 10.000 mennesker.

Disse tal viser, at Roskilde er en vigtig erhvervsby med et bredt udvalg af muligheder for virksomheder af alle størrelser.

Roskildes største virksomheder

De største virksomheder i Roskilde er:

 • Novo Nordisk: Verdensførende producent af insulin og andre diabetesbehandlinger. Hovedkontor i Bagsværd, men har et stort forsknings- og udviklingscenter i Roskilde.
 • Stryhns Gruppen: Dansk fødevarevirksomhed, der producerer og sælger slik, chokolade og andre søde sager. Hovedkontor i Roskilde.
 • LM Projects ApS: Dansk elektronikproducent, der udvikler og producerer elektronikkomponenter til en række forskellige industrier. Hovedkontor i Roskilde.
 • Arla Foods: Dansk mejeriselskab, der producerer og sælger mejeriprodukter. Har et stort mejeri i Roskilde.
 • Novozymes: Dansk bioteknologi virksomhed, der producerer enzymer og andre bioaktive ingredienser. Har et stort forsknings- og udviklingscenter i Roskilde.
 • Netcompany: Dansk it-virksomhed, der leverer IT-løsninger til offentlige og private virksomheder. Har et stort kontor i Roskilde.
 • Energinet: Dansk selskab, der ejer og driver den danske el- og gas transmission infrastruktur. Har et hovedkontor i Roskilde.
 • Mærsk: Dansk rederi- og logistikvirksomhed. Har et stort kontor i Roskilde.

Denne liste er baseret på oplysninger om virksomheder, der har offentliggjort deres omsætning. Der er derfor en række andre store virksomheder i Roskilde, der ikke er med på listen.

Bydele i Roskilde

Bymidten: Bymidten er Roskildes historiske centrum og huser byens største attraktioner, herunder Roskilde Domkirke, Vikingeskibsmuseet og Domkirkepladsen. Området er også præget af butikker, restauranter og caféer.

Konge/Dronninge-kvarteret: Konge/Dronninge-kvarteret er et populært boligområde, der ligger tæt på bymidten, de grønne parker, fjorden og havnen. Kvarteret er præget af blandede boliger, fra ældre villaer til moderne lejligheder.

Vestkvarteret: Vestkvarteret er et boligområde fra 1950'erne og 1960'erne, der oplever stigende popularitet. Kvarteret ligger tæt på byens mange muligheder, herunder skoler, institutioner og offentlig transport.

Frederiksborgvej: Frederiksborgvej er et eksklusivt boligområde med udsigt over Roskilde Fjord. Kvarteret er præget af store villaer med haver.

Musicon: Musicon er et kultur- og erhvervsområde, der er under udvikling. Området huser blandt andet Roskilde Festivals hovedkvarter, Musikskolen Roskilde og Roskilde Universitetscenter.

Himmelev: Himmelev er et boligområde, der ligger tæt på Himmelev Skov. Kvarteret er præget af blandede boliger, fra ældre villaer til moderne lejligheder.

Trekroner: Trekroner er et nyt boligområde, der er opstået omkring RUC. Området er præget af moderne lejligheder og erhvervslokaler.

Erhvervsområder og arbejdspladser i Roskilde

De vigtigste erhvervsområder i Roskilde er:

 • Musicon: Et kultur- og erhvervsområde med en blanding af boliger, kontorer, kulturinstitutioner og virksomheder.
 • Erhvervsparken: Et erhvervsområde med fokus på it, life science og teknologi.
 • Dronning Margrethes Vej: Et erhvervsområde med fokus på produktion og logistik.

Musicon er et ambitiøst projekt, der har til formål at skabe et nyt kultur- og erhvervsområde i Roskilde. Området er hjemsted for en række virksomheder.

Erhvervsparken er et erhvervsområde, der er udviklet af Roskilde Kommune. Området er hjemsted for en række virksomheder.

Dronning Margrethes Vej er et erhvervsområde, der er udviklet af private investorer. Området er hjemsted for en række virksomheder.

Ud over disse tre områder er der også en række mindre erhvervsområder i Roskilde, herunder Himmelev Park, Nørrevangs Industriområde og Trekroners Industriområde.

Roskildes erhvervsliv er præget af en bred vifte af virksomheder, herunder produktionsvirksomheder, servicevirksomheder, it-virksomheder og life science-virksomheder.

Kontorområder i Roskilde

Roskilde er en vigtig handels- og erhvervscenter i Danmark, og der er en række vigtige kontorområder i byen. Her er nogle af de mest fremtrædende:

 • Midtbyen: Midtbyen er Roskildes historiske centrum og huser en række kontorer for både små og store virksomheder. Her finder du også Roskilde Universitet, der er en vigtig arbejdsgiver i området.
 • Havnefronten: Havnefronten er et nyudviklet område i Roskilde, der er blevet et populært sted for kontorer og boliger. Her finder du blandt andet Voxeværket, et kontorhotel og coworking-fællesskab.
 • Vestbyen: Vestbyen er et stort erhvervsområde i Roskilde, der huser en række kontorer for både danske og internationale virksomheder.
 • Østre Ringvej: Østre Ringvej er en trafikeret vej, der forbinder Roskilde med København. Her finder du blandt andet kontorer for Danske Bank og Novo Nordisk.
 • Ringstedvej: Ringstedvej er en anden vigtig vej, der forbinder Roskilde med resten af Sjælland.

Roskildes kontorområder er i konstant udvikling, og der er stadig nye kontorer under opførelse.

Find kontor til leje i Roskilde

Butiksområder i Roskilde

Roskilde har et par vigtige butiksområder, herunder:

RO's Torv: RO's Torv er et moderne indkøbscenter med over 100 butikker, herunder tøj, elektronik, boligartikler og dagligvarer. Centret har også et biograf, en bowlingbane og et fitnesscenter. RO's Torv ligger i udkanten af centrum af Roskilde og er let tilgængeligt med bil, bus eller tog.

Roskilde Handel: Roskilde Handel er en gade i centrum af Roskilde med en række butikker, herunder tøj, sko, smykker og gaver. Gaden er en populær destination for lokale og turister, og den er altid livlig med mennesker, der går i butikker eller bare slentrer rundt.

Roskilde Centrum: Roskilde Centrum er et område med butikker, restauranter og caféer i centrum af Roskilde. Området er hjemsted for en række forskellige butikker, herunder tøj, sko, elektronik og boligartikler. Der er også mange restauranter og caféer i området, hvor du kan nyde et måltid eller en kop kaffe.

Find butik til leje i Roskilde

Butikker i Roskilde

I Roskilde ligger der blandt andet følgende butikker:

Supermarkeder

 • Føtex er et af Danmarks største supermarkeder, og butikken i Roskilde har et bredt udvalg af dagligvarer, herunder frugt, grønt, kød, fisk, brød, mejeriprodukter, konfekture, drikkevarer og husholdningsartikler.
 • Kvickly er en anden stor dansk supermarkedskæde, og butikken i Roskilde har et lignende udvalg som Føtex.
 • Netto og REMA 1000 er to discountsupermarkeder, der tilbyder dagligvarer til lave priser.
 • SuperBrugsen er en dansk supermarkedskæde, der har et fokus på lokale varer.

Specialbutikker

 • JYSK er en dansk møbelkæde, der sælger møbler, boligtekstiler og andre boligartikler. Butikken i Roskilde har et bredt udvalg af møbler til alle rum i hjemmet.
 • Elgiganten er en dansk elektronikkæde, der sælger elektronikprodukter til hjemmet og erhvervslivet. Butikken i Roskilde har et bredt udvalg af tv, lyd, computere, tablets, smartphones, husholdningsapparater og meget mere.
 • Power er en dansk elektronikkæde, der sælger elektronikprodukter til lave priser. Butikken i Roskilde har et bredt udvalg af tv, lyd, computere, tablets, smartphones, husholdningsapparater og meget mere.
 • Bestseller er en dansk modekæde, der sælger tøj, sko og accessories til kvinder, mænd og børn. Butikken i Roskilde har et bredt udvalg af modetøj fra Bestseller-mærker som Vero Moda, Jack & Jones, Only, Pieces, Name It og Vila.

Indkøbscentre

 • RO's Torv er et indkøbscenter i Roskilde centrum med over 50 butikker, herunder tøjbutikker, skobutikker, elektronikbutikker, supermarkeder og restauranter.
 • Trekroner Butikscenter er et indkøbscenter i Trekroner med over 20 butikker, herunder tøjbutikker, skobutikker, elektronikbutikker og restauranter.

Lager- og logistikområder i Roskilde

De vigtigste logistikområder i Roskilde er:

 • RO's Torv: Dette indkøbscenter er et vigtigt knudepunkt for distribution af varer til Roskilde og omegn.
 • Trekroner Butikscenter: Dette indkøbscenter er også et vigtigt knudepunkt for distribution af varer til Roskilde og omegn.
 • Gågader: Roskildes gågader huser mange små butikker, der også har brug for logistik til at få varer til deres butikker.
 • Netbutikker: Roskilde har mange netbutikker, der også har brug for logistik til at sende varer til kunder i hele Danmark.

Her er nogle specifikke eksempler på logistik i Roskilde:

 • RO's Torv: Butikkerne i RO's Torv modtager ofte varer fra leverandører i hele Danmark og Europa. Disse varer leveres til indkøbscentret med lastbiler eller tog.
 • Trekroner Butikscenter: Dette indkøbscenter er et vigtigt knudepunkt for distribution af dagligvarer til Roskilde og omegn. Butikkerne i indkøbscentret modtager ofte varer fra leverandører i hele Danmark.
 • Gågader: Mange af Roskildes gågader huser butikker, der sælger tøj, sko og elektronik. Disse butikker modtager ofte varer fra leverandører i hele Europa.
 • Netbutikker: Roskilde har mange netbutikker, der sælger varer til kunder i hele Danmark. Disse netbutikker bruger ofte fragtfirmaer til at sende varer til kunderne.

Logistik er vigtig for at sikre, at varer kan komme fra producenter til forbrugere på en effektiv og omkostningseffektiv måde. Roskilde er en by med et aktivt logistikmarked, der bidrager til at sikre, at byens borgere og virksomheder har adgang til de varer og tjenester, de har brug for.

Find lager til leje i Roskilde

Relevante links om erhvervslivet i Roskilde

Læs mere om Roskildes erhvervsliv på disse sider:
Roskilde Kommune
Erhvervsforum Roskilde
Visit Fjordlandet
Wikipedia: Roskilde
Roskilde på Google Maps
Find ledige erhvervslokaler i Roskilde

Ofte stillede spørgsmål