Indretningsguide: Få mest muligt ud af dit lagerlokale med disse 12 trin

Når du leder efter et lager til leje, skal du naturligvis vurdere, hvor stort et lager du skal leje. Her er det meget vigtigt at du er opmærksom på, hvordan du får mest ud af lageret og hvordan du kan udnytte pladsen bedst muligt, så du ikke ender med at leje et lager der enten er for stort eller for lille.
19. august 2023 | Skrevet af: Ludvig Kofoed
Indretningsguide: Få mest muligt ud af dit lagerlokale med disse 12 trin

Når du leder efter et lager til leje, skal du naturligvis vurdere, hvor stort et lager du skal leje. Her er det meget vigtigt at du er opmærksom på, hvordan du får mest ud af lageret og hvordan du kan udnytte pladsen bedst muligt, så du ikke ender med at leje et lager der enten er for stort eller for lille.

At indrette et lager optimalt handler ikke kun om at stable kasser og varer i en tilfældig orden. Det handler om at udnytte pladsen på den mest effektive måde ved hjælp af smarte planløsninger og avancerede reolsystemer. En velorganiseret lagerindretning kan reducere tidsforbrug, øge produktiviteten og forbedre overblikket.

Vi har lavet denne guide til om hvordan du udnytter og indretter dit lagerlokale optimalt. Hvis du endnu ikke har fundet et lagerlokale, kan du se vores lagersøgningsguide her, eller start din søgning efter lager til leje i Danmark, lager til leje i København og lager til leje i Aarhus her.

Pladsanalyse og zonering

Inden du begynder at placere reoler og hylder, er det afgørende at foretage en pladsanalyse. Identificér de forskellige typer varer, du har på lager, og kategorisér dem efter hyppighed, størrelse og vægt. Dette vil hjælpe dig med at opdele lageret i zoner baseret på varernes karakteristika.

FIFO- og LIFO-principper

Brug FIFO (First In, First Out) og LIFO (Last In, First Out) principperne, når du placerer varer. Dette betyder, at varer med kortest holdbarhed bør placeres foran eller øverst, så de bliver brugt eller solgt først. Dette minimerer spild og sikrer, at varerne cirkulerer effektivt.

Valg af reolsystemer

Vælg reolsystemer, der passer til dine varer. Pallehylder er velegnede til store mængder af varer med høj volumen og ensartede størrelser, mens stålreoler med justerbare hylder er ideelle til mindre produkter og hyppigt skiftende varer.

Vertical space utilization

Udnyt den vertikale plads. Højlagerreoler med flere niveauer udnytter lofthøjden og frigiver gulvplads. Dette er især gavnligt, hvis lageret har en højloftet struktur.

Brug af mobile reolsystemer

Mobile reolsystemer giver dig mulighed for at udnytte pladsen optimalt ved at flytte reolerne sidelæns og skabe en gang imellem. Dette reducerer den nødvendige gangplads og giver mere plads til opbevaring.

Etikettering og skilte

Brug etiketter og skilte til at mærke hver reol og hylde. Dette gør det lettere for personalet at finde specifikke varer uden at spilde tid på at søge.

Modulære systemer

Modulære reolsystemer giver dig mulighed for at tilpasse reolerne til forskellige varer og pladsbehov. De kan nemt justeres og udvides, når din lagerbeholdning ændrer sig.

Analyse af flow og trækketider

Analysér dine lagerflows og trækketider for at identificere de varer, der ofte bevæger sig sammen. Placer disse varer tæt på hinanden for at reducere gangtid og øge effektiviteten.

Implementering af ABC-analyse

Brug ABC-analysen til at identificere dine mest værdifulde varer (A), varer med moderat værdi (B) og mindre værdifulde varer (C). Dette kan hjælpe dig med at beslutte, hvor hver type vare skal placeres for at optimere plads og tilgængelighed.

Sikkerhed og ergonomi

Sikkerhed og ergonomi bør være en integreret del af din lagerindretning. Placer tunge varer i hoftehøjde for at undgå belastende løft. Sørg for, at gangveje er tydeligt markerede og frie for forhindringer.

Implementering af automatisering

I en moderne lagerindretning kan automatisering spille en afgørende rolle. Lagersystemer med robotter og automatiserede plukkeprocesser kan optimere pladsudnyttelsen ved at reducere behovet for store gangarealer.

Datastyring og optimering

Brug dataanalyse til at overvåge og optimere din lagerindretning over tid. Ved at analysere lagerbevægelser og trækketider kan du foretage justeringer og forbedringer baseret på faktiske data.

Ofte stillede spørgsmål