Aabenraa: Et erhvervsmæssigt kraftcenter i Sønderjylland

Aabenraa er en by med en lang og rig erhvervshistorie. Dette gør Aabenraa til en attraktiv by for virksomheder, der ønsker at operere i et internationalt miljø. 
12. januar 2024 | Skrevet af: Sara Petersen
Aabenraa: Et erhvervsmæssigt kraftcenter i Sønderjylland

Aabenraa er en by med en lang og rig erhvervshistorie. Dette gør Aabenraa til en attraktiv by for virksomheder, der ønsker at operere i et internationalt miljø. 

Aabenraa som erhvervsby

Aabenraa er også godt forbundet til Danmarks hovedstad, København, med motorvej A7. Aabenraa har en bred vifte af erhverv, herunder industri, handel, service og turisme. Aabenraa er også en vigtig handelsby for området og er hjemsted for et stort antal detailvirksomheder. Byen har en veluddannet arbejdsstyrke og et stærkt erhvervsklima.

Transportforhold i Aabenraa

Aabenraa har gode transportforhold for virksomheder. Byen ligger tæt på grænsen til Tyskland og er godt forbundet til landet med motorvej A7. Dette gør byen til et attraktivt sted for virksomheder, der ønsker at operere i det tyske marked.

Aabenraa har også gode forbindelser til Danmarks hovedstad, København, med motorvej A7. Kørselstiden til København er ca. 3 timer.

Byen har en veludviklet offentlig transport med busser og tog. Busserne kører regelmæssigt til både Aabenraa centrum og til forstæderne. Toget kører til både København og Sønderborg.

Vigtige tal om Aabenraa (2023)

Antal virksomheder: I 2023 var der i Aabenraa Kommune 4.488 virksomheder. Dette svarer til en virksomhed pr. 26 indbyggere.

Omsætning: Den samlede omsætning for virksomhederne i Aabenraa Kommune var i 2023 på 26,1 milliarder kroner.

Ansatte: Der var i 2023 i alt 28.627 ansatte i virksomhederne i Aabenraa Kommune.

Virksomheder i og omkring Aabenraa 

Back up Vikar A/S

Back up Vikar A/S er et dansk vikarbureau, der blev grundlagt i 1999. Virksomheden har hovedsæde i Aabenraa og har afdelinger i hele Danmark. Back up Vikar A/S tilbyder vikarer til en bred vifte af brancher, herunder industri, byggeri, handel og service.

Danfoss

Danfoss er en dansk multinational virksomhed, der blev grundlagt i 1933. Virksomheden er en global leder inden for energieffektivitet og klimaløsninger. Danfoss har hovedsæde i Nordborg og har produktionsfaciliteter i over 60 lande.

Linak

Linak er en dansk multinational virksomhed, der blev grundlagt i 1979. Virksomheden er en global leder inden for elektriske aktuatorer til møbler og vindmøller. Linak har hovedsæde i Aabenraa og har produktionsfaciliteter i over 20 lande.

Harald Nyborg

Harald Nyborg er en dansk detailkæde, der blev grundlagt i 1904. Virksomheden sælger et bredt udvalg af varer til gør-det-selv-markedet, herunder værktøj, byggematerialer, el-artikler og havemøbler. Harald Nyborg har hovedsæde i Aabenraa og har butikker i hele Danmark.

TV2

TV2 er en dansk public service-virksomhed, der blev grundlagt i 1988. Virksomheden driver Danmarks to største tv-kanaler, TV2 og TV2 Charlie. TV2 har hovedsæde i Odense og har produktionsfaciliteter i hele Danmark.

FTZ Autodele & Værktøj

FTZ Autodele & Værktøj er en dansk detailkæde, der blev grundlagt i 1989. Virksomheden sælger autodele og værktøj til autoværksteder og private bilister. FTZ Autodele & Værktøj har hovedsæde i Ringsted og har butikker i hele Danmark.

Tryksamgsomdelingen Fyn

Tryksamgsomdelingen Fyn er en dansk trykkeri- og distributionsvirksomhed, der blev grundlagt i 1993. Virksomheden leverer tryksager, reklamematerialer og distribution til erhvervskunder på Fyn. Tryksamgsomdelingen Fyn har hovedsæde i Odense og har produktionsfaciliteter i Odense og Middelfart.

Lego

Lego er en dansk legetøjsvirksomhed, der blev grundlagt i 1932. Virksomheden er en global leder inden for klodsleg. Lego har hovedsæde i Billund og har produktionsfaciliteter i over 20 lande.

Jem & Fix

Jem & Fix er en dansk detailkæde, der blev grundlagt i 1989. Virksomheden sælger et bredt udvalg af byggematerialer, el-artikler og havemøbler til private forbrugere. Jem & Fix har hovedsæde i Haderslev og har butikker i hele Danmark.

Arkil

Arkil er en dansk ingeniør- og rådgivningsvirksomhed, der blev grundlagt i 1962. Virksomheden tilbyder en bred vifte af ydelser inden for ingeniørarbejde, miljørådgivning og byggeledelse. Arkil har hovedsæde i Aalborg og har kontorer i hele Danmark.

Bydele i Aabenraa 

Aabenraa er opdelt i følgende bydele:

Rådekro

Rådekro er en by med ca. 3.000 indbyggere, der ligger i Rødekro Kommune. Byen er en vigtig handelsby for området og er hjemsted for et stort antal detailvirksomheder. Rådekro er også en vigtig industriby, der er kendt for sine produktionsvirksomheder inden for fødevareindustrien, emballageindustrien og vindmølleindustrien.

Padborg

Padborg er en by med ca. 11.000 indbyggere, der ligger i Sønderborg Kommune. Byen er en vigtig grænseby, der ligger tæt på grænsen til Tyskland. Padborg er også en vigtig handelsby for området og er hjemsted for et stort antal detailvirksomheder. Byen er desuden et vigtigt logistikcenter, der er hjemsted for en række virksomheder inden for transport og logistik. 

Bolderslev 

Bolderslev er en by med ca. 4.000 indbyggere, der ligger i Aabenraa Kommune. Byen er en vigtig handelsby for området og er hjemsted for et stort antal detailvirksomheder. Bolderslev er også en vigtig industriby, der er kendt for sine produktionsvirksomheder inden for fødevareindustrien, metalindustrien og emballageindustrien. 

Erhvervsområder og arbejdspladser i Aabenraa

Industri: Aabenraa Kommune er en vigtig industrikommune, der er hjemsted for en række virksomheder inden for en bred vifte af brancher, herunder fødevareindustrien, vindmølleindustrien, metalindustrien og plastindustrien.

Logistik: Aabenraa Kommune er et vigtigt logistikcenter, der er hjemsted for en række virksomheder inden for transport og logistik.

Turisme: Aabenraa Kommune er en vigtig turistdestination, der er hjemsted for en række attraktioner, herunder Aabenraa Slot, Aabenraa Museum og Aabenraa Zoo.

Kontorområder i Aabenraa

Midtbyen

Midtbyen er Aabenraas historiske centrum og huser en række kontorer for både private og offentlige virksomheder. Her ligger blandt andet kontorer for regionen, kommunen, banken, forsikringsselskaberne og en række andre virksomheder.

Østerbro

Østerbro er et moderne kontorområde med en række nye kontorbygninger. Her ligger blandt andet kontorer for virksomheder inden for IT, handel og service.

Padborg

Padborg er et vigtigt knudepunkt for transport og logistik mellem Danmark og resten af Europa. Her ligger en række kontorer for transport- og logistikvirksomheder, herunder speditører, lagervirksomheder og transportfirmaer.

Find kontor til leje i Aabenraa

Butiksområder i Aabenraa

Midtbyen

Midtbyen er Aabenraas historiske centrum og huser en række butikker for både lokale og turister. Her finder du en bred vifte af butikker, herunder tøjbutikker, skobutikker, elektronikbutikker, supermarkeder og specialbutikker.

Østerbro

Østerbro er et moderne butiksområde med en række nye butikker. Her finder du blandt andet butikker for virksomheder inden for mode, design og livsstil. 

Padborg

Padborg er et vigtigt knudepunkt for handel mellem Danmark og resten af Europa. Her finder du en række butikker for virksomheder inden for tøj, elektronik og dagligvarer. 

Find butik til leje i Aabenraa

Butikker i Aabenraa

En god måde at vurdere om det kan betale sig for dig at etablere en butik i Aabenraa er at kigge på hvilke butikker der allerede ligger i Aabenraa. Her er nogle eksempler på hvilke butikker der ligger hvor i Aabenraa:

H&M 

H&M er en svensk multinational tøjforhandler grundlagt i 1947. Den har et bredt udvalg af tøj til kvinder, mænd og børn samt boligartikler og skønhedsprodukter. 

Vero Moda

Vero Moda er et dansk brand af dametøj. Det blev grundlagt i 1987 og er nu en af de største dametøjsforhandlere i Europa. Vero Moda tilbyder et bredt udvalg af moderne og stilfuldt tøj samt en home- og beauty-kollektion. 

Jack & Jones 

Jack & Jones er et dansk brand af mode til mænd. Det blev grundlagt i 1990 og er nu en af de største modeforhandlere i Norden. Jack & Jones tilbyder et bredt udvalg af afslappet og stilfuldt tøj til mænd i alle aldre.

Vila

Vila er et dansk brand af damemode. Det blev grundlagt i 1987 og er nu en af de største damemodeforhandlere i Europa. Vila tilbyder et bredt udvalg af moderne og stilfuldt tøj samt en home- og beauty-kollektion. 

Only

Only er et norsk brand af damemode. Det blev grundlagt i 1995 og er nu en af de største modeforhandlere i Nordeuropa. Only tilbyder et bredt udvalg af moderne og stilfuldt tøj til kvinder i alle aldre. 

Lager- og logistikområder i Aabenraa

Padborg Kombiterminal

Padborg Kombiterminal er et stort logistikcenter beliggende nord for Aabenraa. Det er en baneterminal, der betjener både passager- og godstog. Terminalen er også hjemsted for et antal speditører og logistikvirksomheder. 

Aabenraa Havn

Aabenraa Havn er en lille, men vigtig havn beliggende ved Flensborg Fjord. Den håndterer en bred vifte af gods, herunder containere, almindeligt gods og bulkgods. Havnen er også hjemsted for et antal shippingselskaber og logistikvirksomheder. 

Storcenter Syd

Storcenter Syd er et stort indkøbscenter beliggende i Aabenraa. Indkøbscentret har over 100 butikker, herunder et antal tøjbutikker, elektronikbutikker og supermarkeder. Indkøbscentret er også hjemsted for et antal logistikvirksomheder, der håndterer distributionen af varer til butikkerne i indkøbscentret. 

Koldingvej

Koldingvej er en stor vej, der løber gennem Aabenraa. Vejen er hjemsted for et antal lagerbygninger og logistikvirksomheder. Disse virksomheder håndterer opbevaring og distribution af varer til og fra Aabenraa. 

Find lager til leje i Aabenraa

Relevante links om erhvervslivet i Aabenraa

Læs mere om Aabenraa erhvervsliv på disse sider:

Aabenraa Kommune

Business Aabenraa

Visit Sønderjylland

Wikipedia: Aabenraa

Aabenraa på Google Maps

Find ledige erhvervslokaler i Aabenraa

Ofte stillede spørgsmål