10 simple trin til succesfuld udlejning af erhvervslokaler og erhvervslejemål

Hvis du som ejendomsselskab, privat udlejer eller virksomhed skal udleje dine ledige erhvervslokaler eller erhvervslejemål, er det vigtigt, at du gør det struktureret og tager højde for en række forhold. På den måde undgår du at stå i en situation, hvor du ikke kan få udlejet dine ledige erhvervslokaler eller erhvervslejemål, så du ikke taber en masse penge på huslejen.
23. august 2023 | Skrevet af: Sara Petersen
10 simple trin til succesfuld udlejning af erhvervslokaler og erhvervslejemål

Hvis du som ejendomsselskab, privat udlejer eller virksomhed skal udleje dine ledige erhvervslokaler eller erhvervslejemål, er det vigtigt, at du gør det struktureret og tager højde for en række forhold. På den måde undgår du at stå i en situation, hvor du ikke kan få udlejet dine ledige erhvervslokaler eller erhvervslejemål, så du ikke taber en masse penge på huslejen.

Trin 1: Start udlejningsprocessen hurtigt

Så snart din eksisterende lejer opsiger sit erhvervslejemål, har du som udlejer oftest minimum 3 måneder til at finde en ny lejer. Dette kan dog variere fra kontrakt til kontrakt. Derfor er det vigtigt, at du som det første tjekker din lejekontrakt, så du er sikker på, hvor lang tid du har, inden du ikke længere modtager husleje.

Udlejning af erhvervslokaler går nemlig ikke nødvendigvis hurtigt. Når du får en opsigelse, skal du derfor reagere ved at sætte din erhvervslokale til leje hurtigt. Det gælder uanset om dit erhvervslokale er et kontor, en butik, et lager, et værksted en klinik, en restaurant eller et kontorfællesskab.

Det er dog også meget vigtigt at du ikke lader dig stresse til at leje dine erhvervslokaler ud til den første mulige lejer. Du skal sætte dig godt ind i markedet, så du ved, hvilken type lejer du skal søge, og hvilken pris du kan forvente at få for dine erhvervslokaler.

Mange udlejere af erhvervslokaler venter alt for lang tid med at gå i gang med udlejningsprocessen. Det ender med at koste udlejerne mange penge, fordi man ender med at have ledige erhvervslokaleker, som man ikke får den månedlige leje for.

Der udlejes mange erhvervslokaler hver eneste dags, så med den rette tilgang bliver det nemt og hurtigt at udleje dit erhvervslokale.

Trin 2: Beskriv dit erhvervslejemål

Lav en grundig beskrivelse af dine erhvervslokaler. Hvad er størrelsen på erhvervslokalerne, hvad skal prisen være, hvad er standen, hvor meget skal du have i depositum, hvad er anvendelsen, kan det bruges som butik, lager, værksted, kontor, restaurant, kontor eller kontorfællesskab m.m. Lav beskrivelsen positivt.

Overvejer også, hvilke services og faciliteter du kan tilbyde. Er der mødefaciliteter, mødelokaler, kantine, parkering eller andet, som kan være interessant for lejerne? Hvis du kan tilbyde noget, som virksomhederne ikke kan finde – eller har svært ved t få - andre steder, er det en fordel.

Det er ligeledes vigtigt, at du gennemgår erhvervslejemålet og sørger for, at det fremstår lækkert og indbydende. Husk, at lejerne helst lejer et erhvervslokale, der er velholdt og indbydende.

Du skal også være opmærksom på, hvad der er standard i markedet, så du ikke prissætter dig selv ud af markedet. På Lokaleportalen.dk kan du altid se, hvad lignende erhvervslokaler til leje koster. Se fx erhvervslokaler til leje i hele Danmark, erhvervslokaler til leje i København, erhvervslokaler til leje i Aarhus m.m.

Trin 3: Identificér din målgruppe af lejere

Når du har analyseret og beskrevet dit erhvervslejemål og dets fordele, kan du begynde at tænke over, hvilken type virksomheder der vil have glæde af at leje dine erhvervslokaler. Hvilke brancher passer bedst til din beliggenhed? Hvilke størrelser af virksomheder vil have glæde af dine faciliteter? Og hvilke services vil de sætte pris på?

Som udlejer tjener du dit overskud igennem langvarige udlejninger. Det er meget dyrt at have lejere i kortere tid. Desto bedre du er til at lave en profil af din ideelle lejer, desto større chance er der for, at du finder den rigtige lejer, der bliver og betaler fast husleje i mange år.

Den ideelle lejer skal give dig en fast husleje, der bare drypper ind uden problemer i minimum 5 år – men dog gerne meget længere. 

Trin 4: Lav en salgsopstilling for dit erhvervslejemål

Nu er du klar til at lave en salgsopstilling. Formålet med salgsopstillingen er at skabe et overblik over lejemålet vinklet i forhold til, hvilke lejere du ønsker at få ind i lejemålet.

Salgsopstillingen skal bl.a. indeholde data om areal, beliggenhed, type, pris, årlige omkostninger og øvrige forhold.

Optimalt indeholder salgsopstillingen også en fyldig beskrivelse af lejemålet samt fotos.

Trin 5: Overvej at bruge en erhvervsmægler

De fleste ejendomsselskaber og private udlejere står selv for udlejningen af deres erhvervslejemål, da udlejningsprocessen i virkeligheden er en meget let og ligetil opgave. Men der er mulighed for at bruge en erhvervsmægler, der er specialiseret i at udleje erhvervslokaler.

Erhvervsmægleren kan hjælpe dig med:

  • De laver en salgsopstilling og vurdering
  • De finder potentielle lejere
  • De laver en lejeaftale
  • De står for al kontakt med lejer og med rådgivning om den optimale lejer
  • De sørger for, at erhvervslejemålet bliver lejet ud

Det kan være en fordel at anvende en erhvervsmægler, da de kan have et større netværk og dermed kan finde flere potentielle lejere. De står også for al kontakt med lejerne og sørger for at fremvise erhvervslejemålet. En erhvervsmægler koster typisk et stort indledende markedsføringsbidrag og et gebyr på 15-30 procent af det første års leje.

Trin 6: Markedsfør dine ledige erhvervslokaler

Nu er du klar til at starte markedsføringen af dine erhvervslokaler. Her er den oplagte proces:

Annoncér dine ledige erhvervslokaler til leje på Lokaleportalen.dk

Det er meget vigtigt, at du laver en god annonce, der beskriver dine erhvervslokaler og dine kontaktoplysninger klart og tydeligt. Husk at få taget nogle gode billeder af dine erhvervslokaler, så lejerne kan se, hvad de lejer.

Du skal herefter lægge din annonce direkte op her på Lokaleportalen.dk, som er Danmarks største portal og søgemaskine for ledige erhvervslokaler. Lokaleportalen.dk benyttes af næsten alle virksomheder, der er på jagt efter nye lokaler. Ved at annoncere dine erhvervslokaleker til leje på Lokaleportalen.dk, eksponerer du med andre ord erhvervslokalerne for en stor del af de virksomheder, der leder efter lokaler på et givent tidspunkt.

Du kan annoncere alle typer erhvervslokaler og erhvervslejemål på Lokaleportalen.dk, herunder butikslokaler, kontorlokaler, kliniklokaler, lagerlokaler, værksted, restaurant og kontorfællesskaber

Tag direkte kontakt til de virksomheder, der søger erhvervslokaler

Du kan også tage direkte kontakt til virksomheder, der søger nye erhvervslokaler. Mange af disse virksomheder beskriver nemlig deres ønsker på Lokaleportalen.dk. Du kan søge direkte i kartoteket efter lejere og tage direkte kontakt til de virksomheder, der søger lokaler, der minder om dine erhvervslokaler, og invitere dem til en fremvisning.

Brug dit netværk til at finde en lejer

Husk altid at benytte dit personlige netværk. Mange virksomheder finder nemlig deres nye lokaler gennem netværk og personlige kontakter. Så hvis du kender nogen, der leder efter nye lokaler, så tag fat i dem og fortæl dem om dine ledige erhvervslokaler. Måske kan I indgå en aftale.

Brug sociale medier

Sociale medier er en oplagt mulighed for at nå ud til mange potentielle lejere på en gang. Lav en annonce på Facebook eller andre sociale medier, så flere kan se dine erhvervslokaler. Lokkaleportalen.dk har skabt og driver en række gratis lokaleudlejnings-grupper på Facebook, som du kan melde dig gratis ind i. Her kan du ved at poste dine lokaler eksponere dem gratis over for mange tusinde lejere.

Trin 7: Fremvis dit erhvervslejemål

Nu skulle det gerne begynde at strømme ind med henvendelser fra interesserede lejere. Du bør behandle hvert eneste lead og hver eneste henvendelse som guld, da det kan være den perfekte lejer der henvender sig. Hver gang du fremviser dine erhvervslokaler, så sørg for at have en mental liste med spørgsmål, så du kan finde ud af, om de lejere der får lejemålet fremvist, også er det rigtige match til dig og dine erhvervslokaler. Husk at give lejerne tid til at se sig omkring og stille spørgsmål. Husk også at være åben i forhold til forhandling om pris og i forhold til de potentielle lejeres ønsker til indretning, betingelser m.m.

Hvis en lejer vil have en lavere pris eller hvis en lejere vil have dig til at betale for nogle ændringer af lokalet skal du ikke nødvendigvis reagere negativt. I stedet kan du bruge dette til at forhandle en længere opsigelse på lejemålet.

Trin 8: Tjek lejeren ud

Når du har fundet en lejer, som du tænker, du vil leje dit erhvervslejemål ud til, er det meget vigtigt, at du tjekker lejeren ud. Det vigtigste er, at du undersøger lejerens økonomiske forhold. Du kan let trække lejerens regnskaber via offentlige databaser. Du kan også tjekke lejerens forhold til sin kunder via fx Trustpilot.

Det er også vigtigt, at du bruger din mavefornemmelse. Det kan nemlig blive meget dyrt at leje lokaler ud til den forkerte lejer.

Trin 9: Underskriv lejekontrakten

Når alt er på plads og du har fundet din fremtidig lejer skal i cementere aftalen i en lejekontrakt. Husk at få lejekontrakten tjekket af en advokat, så du er sikker på, at den er i orden.

Lejekontrakten skal blandt andet indeholde information om lejen, depositum, bindingsperiode, anvendelsesområder, forventede omkostninger, vedligeholdelse og fremleje.

Det er absolut no-go at downloade en kontrakt-skabelon fra Nettet. Du skal altid have en juridisk kyndig person ind over lejekontrakten.

Trin 10: Oprethold kontakt med lejeren

Selvom du har underskrevet en lejekontrakt med en lejer, betyder det ikke, at du ikke længere skal holde øje med dine erhvervslokaler. Du skal stadig følge med i, hvordan de bliver vedligeholdt, om der sker skader, og om lejeren i det hele taget behandler din ejendom ordentligt og fair.

Det er også vigtigt at holde en god kontakt til din lejer, så du sikrer at denne fortsat er tilfreds og dermed bliver lejer i lang tid – og at du dermed får en fast strøm af husleje i lang tid. At holde en god kontakt til sine lejere er en investering der er utrolig godt givet ud.

Ofte stillede spørgsmål