Sønderborg: Byen, der blomstrer

Sønderborg er en vigtig erhvervsby i Sydjylland. Byen har en lang tradition for industri og handel, og den er i dag hjemsted for en række forskellige virksomheder, herunder produktionsvirksomheder, servicevirksomheder og handelsvirksomheder.
13. november 2023 | Skrevet af: Ludvig Kofoed
Sønderborg: Byen, der blomstrer

Sønderborg er en vigtig erhvervsby i Sydjylland. Byen har en lang tradition for industri og handel, og den er i dag hjemsted for en række forskellige virksomheder, herunder produktionsvirksomheder, servicevirksomheder og handelsvirksomheder.

Sønderborg som erhvervsby

Nogle af de vigtigste erhvervsområder i Sønderborg er:

 • Produktion: Sønderborg er hjemsted for en række produktionsvirksomheder, herunder Danfoss, Siemens og Carlsberg. Disse virksomheder beskæftiger mange mennesker og er vigtige for byens økonomi.
 • Service: Sønderborg er også et vigtigt servicecenter for Sydjylland. Byen er hjemsted for en række offentlige og private servicevirksomheder, herunder banker, forsikringsselskaber og advokatfirmaer.
 • Handel: Sønderborg er et vigtigt handelscentrum for Sydjylland. Byen har et stort udvalg af butikker og centre, og den er også et populært turistmål.

Sønderborg har en række fordele, der gør den til en attraktiv erhvervs destination. Byen har en central beliggenhed i Sydjylland, og den er godt forbundet med resten af landet via motorveje og jernbane. Sønderborg har også en veluddannet arbejdsstyrke og en positiv handelsbalance.

Byens erhvervsliv er i vækst, og der er planer om at udvikle nye erhvervsområder i byen. Dette vil skabe nye jobmuligheder og styrke byens økonomi.

Transportforhold i Sønderborg

Sønderborg har gode transportforhold for virksomheder. Byen er godt forbundet med resten af landet via motorveje og jernbane.

Motorveje: Sønderborg er beliggende ved E45, der er en vigtig motorvej, der forbinder Danmark med resten af Europa. Byen er også beliggende ved E32, der forbinder Danmark med Tyskland.

Jernbane: Sønderborg Station er en vigtig jernbanestation, der forbinder byen med resten af Danmark og Tyskland. Der er direkte togforbindelser til København, Aarhus, Odense, Hamborg og Berlin.

Ud over motorveje og jernbane er Sønderborg også forbundet med resten af landet via bus. Der er et udbredt busnetværk, der forbinder byen med de omkringliggende byer og landsbyer.

Sønderborg Havn er også en vigtig transportforbindelse for virksomheder. Havnen er en af de største havne i Danmark, og den er en vigtig eksporthavn for danske virksomheder.

Sønderborgs transportforhold er derfor gode for virksomheder, der ønsker at etablere sig i byen.

Vigtige tal om Sønderborg (2023)

Her er nogle af de vigtigste tal, der beskriver Sønderborg og Sønderborgs erhvervsliv:

Sønderborgs befolkning:

 • Antal indbyggere: 34.909 (2023)
 • Befolkningsvækst: 0,7% (2022)

Sønderborgs erhvervsliv:

 • Antal virksomheder: 10.460 (2022)
 • Antal ansatte i erhvervslivet: 23.900 (2022)
 • Andel af beskæftigede i erhvervslivet: 73% (2022)

Sønderborgs økonomi:

 • BNP per indbygger: 474.000 DKK (2022)
 • Handelsbalance: 7,6 mia. DKK (2022)

Sønderborgs arbejdsstyrke:

 • Andel af højtuddannede: 39% (2022)
 • Andel af arbejdsløse: 3,5% (2022)

Disse tal viser, at Sønderborg er en voksende by med et stærkt erhvervsliv. Byen har en veluddannet arbejdsstyrke og en positiv handelsbalance.

Sønderborgs største virksomheder

Danfoss er en global virksomhed, der producerer løsninger til varmestyring. Danfoss har hovedsæde i Sønderborg, Danmark, og virksomheden har over 40.000 ansatte i mere end 100 lande. Danfoss' produkter bruges i en lang række forskellige brancher, herunder bygninger, industri, transport og mad og drikke.

LINAK er en global virksomhed, der producerer aktuatorer og løsninger til elektrisk bevægelse. LINAK har hovedsæde i Guderup, Danmark, og virksomheden har over 2.700 ansatte i mere end 35 lande. LINAK's produkter bruges i en lang række forskellige brancher, herunder kontormøbler, hospitalsudstyr, industri og landbrug.

Danish Crown er et dansk slagteriselskab, der er verdens største producent af svinekød. Danish Crown har hovedsæde i Randers, Danmark, og virksomheden har over 26.000 ansatte i mere end 10 lande. Danish Crown's produkter sælges til kunder i over 100 lande.

Gråsten Teglværk er en dansk virksomhed, der producerer mursten og tegl. Gråsten Teglværk har hovedsæde i Gråsten, Danmark, og virksomheden har over 70 ansatte. Gråsten Teglværk's mursten og tegl bruges til at bygge huse, skoler, kontorbygninger og andre bygninger i hele Danmark.

Stryhns er en dansk virksomhed, der producerer vinduer og døre. Stryhns har hovedsæde i Haderslev, Danmark, og virksomheden har over 400 ansatte. Stryhns' vinduer og døre bruges til at bygge huse, skoler, kontorbygninger og andre bygninger i hele Danmark.

Bydele i Sønderborg

Gamleby er den mest populære bydel i Sønderborg. Her finder man mange af byens historiske seværdigheder, og der er et livligt byliv med mange restauranter, caféer og butikker.

Østerby er en bydel i udvikling. Her er der mange nye boliger og erhvervsområder under opførelse, og bydelen er ved at blive omdannet til en moderne og attraktiv bydel.

Vesterby er en blandet bydel med både boliger, erhverv og institutioner. Her finder man også Sønderborg Station, der er en vigtig transporthub for byen.

Nordby er en bydel med mange boliger og grønne områder. Her finder man også Sønderborg Sygehus og Sønderborg Campus, der er et vigtigt uddannelsessted for byen.

Augustenborg er en bydel med mange boliger, erhverv og institutioner. Her finder man også Augustenborg Slot, der er en af Danmarks største renæssanceslotte.

Broagerland er et område med mange landbrugsområder og naturområder. Her finder man også Flensborg Fjord og Dybbøl Banke, der er et vigtigt mindesmærke fra 2. Slesvigske Krig.

Gråsten er en by med mange boliger, erhverv og institutioner. Her finder man også Gråsten Slot, der er sommerresidens for den danske kongefamilie.

Guderup er en by med mange boliger, erhverv og institutioner. Her finder man også LINAK's hovedsæde, der er en af Danmarks største private virksomheder.

Erhvervsområder og arbejdspladser i Sønderborg

De vigtigste geografiske erhvervsområder i Sønderborg er:

 • Østerby: Dette område er i udvikling og er ved at blive omdannet til en moderne og attraktiv bydel. Her er der mange nye boliger og erhvervsområder under opførelse.
 • Vesterby: Dette område er en blandet bydel med både boliger, erhverv og institutioner. Her finder man også Sønderborg Station, der er en vigtig transporthub for byen.
 • Guderup: Dette område er hjemsted for LINAK's hovedsæde, der er en af Danmarks største private virksomheder.

Kontorområder i Sønderborg

De vigtigste kontorområder i Sønderborg er:

 • Midtbyen er det historiske centrum af Sønderborg og huser en række offentlige institutioner, herunder Sønderborg Kommune, Sønderborg Sygehus og Sønderborg Statsskole. Derudover er der en række private virksomheder i midtbyen, herunder advokater, revisorer og konsulenter.
 • Havnefronten er et moderne område, der er under udvikling. Her er der allerede etableret en række kontorer, herunder for Aalborg Portland, Energi Fyn og Sønderborg Havn. Der er også planer om at etablere flere kontorer på havnefronten i fremtiden.
 • Stenager er et industriområde, der ligger øst for Sønderborg. Her er der en række virksomheder inden for forskellige brancher, herunder produktion, logistik og service. Der er også en række kontorer i Stenager, herunder for Danfoss, Siemens og Arla Foods.

Ud over disse tre områder er der også en række kontorer spredt ud over resten af Sønderborg. Disse kontorer er ofte for mindre virksomheder eller for virksomheder, der har brug for at være tæt på kunder eller leverandører.

Find kontor til leje i Sønderborg

Butiksområder i Sønderborg

De vigtigste butiksområder i Sønderborg er:

Borgen Shopping er det største indkøbscenter i byen. Her finder du over 60 butikker, herunder modebutikker, elektronikbutikker, supermarkeder og restauranter. Borgen Shopping ligger tæt på centrum af byen og er let tilgængelig med offentlig transport.

Perlegade er en gågade med en blanding af butikker, herunder modebutikker, specialbutikker og restauranter. Perlegade ligger i hjertet af byen og er et populært sted at gå en tur eller nyde en kop kaffe.

Østergade er en anden gågade med en blanding af butikker, herunder modebutikker, specialbutikker og restauranter. Østergade ligger tæt på havnen og er et populært sted at nyde udsigten over fjorden.

Borgen Shopping er det mest populære butiksområde i Sønderborg, da det tilbyder et bredt udvalg af butikker og restauranter. Perlegade og Østergade er også populære destinationer for shopping og mad.

Ud over disse tre hovedområder er der også en række andre butikker spredt over hele byen. Disse omfatter supermarkeder, tøjbutikker, elektronikbutikker og specialbutikker.

Find butik til leje i Sønderborg

Butikker i Sønderborg

Borgen Shopping er et indkøbscenter med over 40 butikker, caféer og restauranter. Her finder du alt fra tøj og sko til elektronik og boligindretning.

 • H&M er en svensk tøjkæde, der tilbyder modetøj til kvinder, mænd og børn.
 • Zara er en spansk tøjkæde, der tilbyder modetøj til kvinder, mænd og børn.
 • Jack & Jones er en dansk tøjkæde, der tilbyder modetøj til mænd.
 • Vero Moda er en dansk tøjkæde, der tilbyder modetøj til kvinder.
 • Foot Locker er en amerikansk sportstøjskæde, der tilbyder sportstøj og -sko til mænd, kvinder og børn.
 • Elgiganten er en dansk elektronikkæde, der tilbyder elektronik til hjemmet, kontoret og fritiden.
 • Ilva er en dansk møbelkæde, der tilbyder møbler til hjemmet.
 • Jysk er en dansk møbel- og boligindretningskæde, der tilbyder møbler og boligindretning til hjemmet.
 • Silvan er en dansk byggemarkedskæde, der tilbyder byggematerialer og værktøj til hjemmet og haven.

Perlegade er Sønderborgs hyggelige gågade, der rummer et bredt udvalg af butikker. Her finder du alt fra tøj og sko til souvenirs og legetøj.

 • Kings & Queens er en dansk tøjkæde, der tilbyder modetøj til kvinder.
 • Only er en norsk tøjkæde, der tilbyder modetøj til kvinder.
 • Vero Moda er en dansk tøjkæde, der tilbyder modetøj til kvinder.
 • Tiger er en dansk butikskæde, der tilbyder et bredt udvalg af varer til boligindretning, kontor og fritid.
 • Flying Tiger Copenhagen er en dansk butikskæde, der tilbyder et bredt udvalg af varer til boligindretning, kontor og fritid.
 • H&M Home er en afdeling af H&M, der tilbyder boligindretning.
 • Design By Us er en dansk butikskæde, der tilbyder boligindretning og interiør.
 • Bog & Idé er en dansk butikskæde, der tilbyder bøger, kontorartikler og legetøj.
 • Legeland er en dansk legekæde, der tilbyder legetøj til børn.

Østergade er en anden af Sønderborgs gågader, der er kendt for sine mange specialbutikker. Her finder du alt fra kunsthåndværk til antikviteter.

 • Søstrene Grene er en dansk butikskæde, der tilbyder et bredt udvalg af varer til boligindretning, kontor og fritid.
 • House of Philia er en dansk butikskæde, der tilbyder boligindretning og interiør.
 • C.L. Davidsen er en dansk butikskæde, der tilbyder kunsthåndværk og designvarer.
 • Sønderborg Kunstforening er en kunstforening, der udstiller kunst fra lokale og internationale kunstnere.
 • Antik & Design er en butik, der sælger antikviteter og designvarer.
 • Rosenborg Glas er en butik, der sælger glas fra Rosenborg Glasværk.
 • L'Etage er en butik, der sælger tøj og sko.

Andre butikker i Sønderborg

 • Føtex er en dansk supermarkedskæde, der tilbyder dagligvarer, nonfood og serviceydelser.
 • Bilka er en dansk supermarkedskæde, der tilbyder dagligvarer, nonfood og serviceydelser.
 • Lidl er en tysk discountsupermarkedskæde, der tilbyder dagligvarer til lave priser.
 • Aldi er en tysk discountsupermarkedskæde, der tilbyder dagligvarer til lave priser.
 • Elgiganten er en dansk elektronikkæde, der tilbyder elektronik til hjemmet, kontoret og fritiden.
 • Power er en dansk elektronikkæde, der tilbyder elektronik til lave priser.

Lager- og logistikområder i Sønderborg

De vigtigste logistikområder i Sønderborg er:

 • Logistikhavnen Sønderborg, som er en vigtig transithavn for gods mellem Danmark og Tyskland. Havnen har en årlig omsætning på over 1,5 milliarder kroner og beskæftiger over 500 mennesker.
 • Logistikcenteret Sønderborg, som er et stort lager- og distributionscenter, der servicerer virksomheder i hele Danmark. Logistikcenteret har en kapacitet på over 100.000 kvadratmeter og beskæftiger over 200 mennesker.
 • Logistikparken Sønderborg, som er et nyt logistikområde, der er under udvikling. Logistikparken vil have en kapacitet på over 200.000 kvadratmeter og beskæftige over 1.000 mennesker.

Disse logistikområder er vigtige for Sønderborgs økonomi, da de skaber arbejdspladser og bidrager til byens vækst. De er også vigtige for Danmarks samlede logistiksektor, da de hjælper med at sikre, at gods kan flyde frit mellem Danmark og Tyskland.

Ud over disse tre vigtigste logistikområder er der også en række mindre logistikvirksomheder i Sønderborg. Disse virksomheder beskæftiger sig med en bred vifte af logistikaktiviteter, herunder transport, lager, distribution og toldbehandling.

Find lager til leje i Sønderborg

Relevante links om erhvervslivet i Sønderborg

Læs mere om Sønderborgs erhvervsliv på disse sider:
Sønderborg Kommune
Visit Sønderborg
Wikipedia: Sønderborg
Sønderborg på Google Maps
Find ledige erhvervslokaler i Sønderborg

Ofte stillede spørgsmål