Skanderborg erhvervsliv: En guide til de mange muligheder

Skanderborg er en erhvervsby med en bred vifte af virksomheder inden for forskellige brancher. Byen har en stærk tradition for industri, og der er også en stor koncentration af virksomheder inden for service, handel og turisme.
10. november 2023 | Skrevet af: Leonora Jensen
Skanderborg erhvervsliv: En guide til de mange muligheder

Skanderborg er en erhvervsby med en bred vifte af virksomheder inden for forskellige brancher. Byen har en stærk tradition for industri, og der er også en stor koncentration af virksomheder inden for service, handel og turisme.

Skanderborg som erhvervsby

Industri: Skanderborg er hjemsted for en række store industrivirksomheder. Disse virksomheder er med til at skabe vækst og arbejdspladser i byen.

Service: Skanderborg er også et vigtigt servicecenter for området. Byen har en række banker, forsikringsselskaber, advokatfirmaer og andre servicevirksomheder, der betjener både lokale og regionale kunder.

Handel: Skanderborg har et levende handelsliv med en række butikker og restauranter. Byen er også vært for en række store handelsarrangementer, herunder Skanderborg Festival og Skanderborg Håndværkermarked.

Turisme: Turisme er en vigtig branche i Skanderborg. Byen er omgivet af naturskønne omgivelser, og der er en række attraktioner i området, herunder Skanderborg Sø, Himmelbjerget og Den Gamle By.

Erhvervsklima: Skanderborg har et godt erhvervsklima. Byen har en stærk kommunal indsats for at fremme erhvervsudviklingen, og der er et godt samarbejde mellem erhvervslivet, kommunen og uddannelsesinstitutionerne.

Målsætninger: Skanderborg Kommune har en ambition om at gøre byen til en endnu mere attraktiv erhvervsdestination. Kommunen har blandt andet sat en målsætning om, at 50 procent af alle nye arbejdspladser i kommunen skal være inden for højteknologiske brancher.

Her er nogle af de faktorer, der kendetegner Skanderborg som erhvervsby:

 • En bred vifte af virksomheder inden for forskellige brancher
 • En stærk tradition for industri
 • En stor koncentration af virksomheder inden for service, handel og turisme
 • Et godt erhvervsklima

Skanderborg er en by med et stærkt erhvervsliv, og der er gode muligheder for virksomheder, der ønsker at etablere sig eller udvide i byen.

Transportforhold i Skanderborg

Skanderborg har gode transportforhold for virksomheder. Byen ligger tæt på motorvejen E45, der forbinder Aarhus med København og resten af Danmark. Der er også gode busforbindelser til Aarhus og andre byer i området.

Motorvejen E45: Motorvejen E45 er den vigtigste transportåre i Skanderborg. Motorvejen forbinder byen med Aarhus, København og resten af Danmark. Fra Skanderborg er der ca. 30 minutters kørsel til Aarhus og ca. 2 timer til København.

Busforbindelser: Skanderborg har gode busforbindelser til Aarhus og andre byer i området. Der er direkte busforbindelser til Aarhus, Horsens, Silkeborg og Viborg. Busforbindelserne er ofte og effektive, og de er en god mulighed for virksomheder, der har behov for at transportere medarbejdere eller varer.

Andre transportmuligheder: Udover motorvejen E45 og busforbindelserne er der også andre transportmuligheder i Skanderborg. Byen har en havn, der bruges til fragt og godstransport. Der er også en lufthavn i Silkeborg, der ligger ca. 20 minutters kørsel fra Skanderborg.

Samlet set har Skanderborg gode transportforhold for virksomheder. Byen ligger tæt på motorvejen E45, der forbinder byen med Aarhus og resten af Danmark. Der er også gode busforbindelser til Aarhus og andre byer i området.

Vigtige tal om Skanderborg (2023)

Her er nogle af de vigtigste tal, der beskriver Skanderborg og Skanderborgs erhvervsliv:

Skanderborg Kommune:

 • Befolkning: 56.000 (2022)
 • Erhvervsgrundlag: 15.000 virksomheder (2021)
 • Arbejdspladser: 35.000 (2021)
 • BNP: 10,2 milliarder kroner (2021)

Disse tendenser viser, at Skanderborgs erhvervsliv er i udvikling, og at byen er attraktiv for virksomheder, der ønsker at vækste og udvikle sig.

Skanderborgs største virksomheder

Kamstrup A/S er en dansk virksomhed, der udvikler og producerer måleinstrumenter til vand, varme og el. Virksomheden blev grundlagt i 1946 og har hovedkontor i Skanderborg. Kamstrup har over 1.000 medarbejdere i mere end 40 lande.

Vila A/S er en dansk virksomhed, der udvikler og producerer børnetøj. Virksomheden blev grundlagt i 1947 og har hovedkontor i Skanderborg. Vila har over 500 medarbejdere i mere end 30 lande.

DLA Agro A.M.B.A er en dansk virksomhed, der tilbyder rådgivning og ydelser inden for landbrug. Virksomheden blev grundlagt i 1978 og har hovedkontor i Skanderborg. DLA Agro har over 1.000 medarbejdere i mere end 20 lande.

Zitcom A/S er en dansk virksomhed, der leverer webhosting, e-mail og andre IT-ydelser. Virksomheden blev grundlagt i 1998 og har hovedkontor i Skanderborg. Zitcom har over 100 medarbejdere.

Damstahl A/S er en dansk virksomhed, der forhandler og distribuerer stål og andre metaller. Virksomheden blev grundlagt i 1964 og har hovedkontor i Skanderborg. Damstahl har over 100 medarbejdere.

Alle fem virksomheder er vigtige bidragsydere til Skanderborgs erhvervsliv. De skaber arbejdspladser, vækst og udvikling i byen.

Bydele i Skanderborg

Skanderborg er inddelt i følgende bydele:

Skanderborg centrum er byens historiske centrum og hjerte. Her finder man byens rådhus, bibliotek, museer, teatre og andre kulturinstitutioner. Der er også et livligt handelsliv med en række butikker og restauranter. Bydelen er præget af gamle bygninger, smalle gader og torve. Her finder man også en række grønne områder, herunder Skanderborg Sø og Søndersø.

Nørreby er en moderne bydel, der er vokset op omkring Skanderborg Sø. Her finder man en række boliger, både ejerboliger og lejligheder. Der er også en række skoler, daginstitutioner og sportsfaciliteter. Bydelen er præget af moderne arkitektur og store grønne områder. Her finder man også en række rekreative tilbud, herunder badestrande, lystbådehavn og golfbane.

Sønderby er en gammel bydel, der ligger ved Skanderborg Sø. Her finder man en række historiske bygninger, herunder Den Gamle By og Skanderborg Slot. Der er også en række restauranter og caféer, der udnytter bydelens naturskønne omgivelser. Bydelen er præget af gamle bygninger, smalle gader og snævre stræder. Her finder man også en række grønne områder, herunder Søndersø og Skanderborg Sø.

Skovvang er en moderne bydel, der ligger syd for Skanderborg. Her finder man en række boliger, både ejerboliger og lejligheder. Der er også en række skoler, daginstitutioner og sportsfaciliteter. Bydelen er præget af moderne arkitektur og store grønne områder. Her finder man også en række rekreative tilbud, herunder skov, strand og golfbane.

Stilling er en bydel, der ligger øst for Skanderborg. Her finder man en række boliger, både ejerboliger og lejligheder. Der er også en række skoler, daginstitutioner og sportsfaciliteter. Bydelen er præget af en blanding af nye og gamle bygninger. Her finder man også en række grønne områder, herunder Stilling Sø og skov.

Tåstrup er en bydel, der ligger vest for Skanderborg. Her finder man en række boliger, både ejerboliger og lejligheder. Der er også en række skoler, daginstitutioner og sportsfaciliteter. Bydelen er præget af en blanding af nye og gamle bygninger

Erhvervsområder og arbejdspladser i Skanderborg

Skanderborg har en bred vifte af erhvervsområder, men de vigtigste er:

 • Industrien er en vigtig del af Skanderborgs erhvervsliv. Byen er hjemsted for en række store industrivirksomheder. Disse virksomheder er med til at skabe vækst og arbejdspladser i byen.
 • Servicebranchen er den største branche i Skanderborg. Byen er et vigtigt servicecenter for området, og der er en række banker, forsikringsselskaber, advokatfirmaer og andre servicevirksomheder, der betjener både lokale og regionale kunder.
 • Handelen er også en vigtig branche i Skanderborg. Byen har et levende handelsliv med en række butikker og restauranter. Byen er også vært for en række store handelsarrangementer, herunder Skanderborg Festival og Skanderborg Håndværkermarked.
 • Turismen er en vigtig branche i Skanderborg. Byen er omgivet af naturskønne omgivelser, og der er en række attraktioner i området, herunder Skanderborg Sø, Himmelbjerget og Den Gamle By.

Kontorområder i Skanderborg 

Skanderborg har en række vigtige kontorområder, men de vigtigste er:

 • Skovvang er et nyt kontorområde, der ligger syd for Skanderborg. Området er hjemsted for en række virksomheder, herunder Siemens Gamesa, Arla Foods og Grundfos.
 • Nørreby er et etableret kontorområde, der ligger omkring Skanderborg Sø. Området er hjemsted for en række virksomheder, herunder Danske Bank, Nordea og Jyske Bank.
 • Stilling er et kontorområde, der ligger øst for Skanderborg. Området er hjemsted for en række virksomheder, herunder Danfoss og Vestas.

Disse kontorområder er med til at tiltrække virksomheder til Skanderborg. De tilbyder virksomhederne gode muligheder for at vokse og udvide, og de er også med til at skabe arbejdspladser i byen.

Skanderborg Kommune har en ambition om at skabe endnu flere nye kontorområder i byen. Kommunen har blandt andet planer om at udvikle et nyt kontorområde ved Skanderborg Station. Dette nye kontorområde vil være med til at styrke Skanderborgs position som et attraktivt sted at bo, arbejde og drive virksomhed.

Find kontor til leje i Skanderborg

Butiksområder i Skanderborg

Skanderborg har et levende handelsliv med en række butikker og restauranter. Byen er også vært for en række store handelsarrangementer, herunder Skanderborg Festival og Skanderborg Håndværkermarked.

Nogle af de vigtigste butiksområder i Skanderborg er:

 • Adelgade er byens primære handelsgade. Gaden er hjemsted for en række butikker, herunder tøjbutikker, skobutikker, elektronikbutikker og supermarkeder.
 • Torvet er byens centrale torv. Torvet er omgivet af butikker, restauranter og caféer.
 • Søndergade er en gågade, der ligger ved siden af Skanderborg Sø. Gaden er hjemsted for en række butikker, herunder tøjbutikker, skobutikker og restauranter.
 • Nørregade er en gågade, der ligger i centrum af Skanderborg. Gaden er hjemsted for en række butikker, herunder tøjbutikker, skobutikker og restauranter.

Disse butiksområder er med til at skabe liv og aktivitet i byen. De er også med til at tiltrække turister til Skanderborg.

Find butik til leje i Skanderborg

Butikker i Skanderborg

En god måde at vurdere om det kan betale sig for dig at etablere en butik i Skanderborg er at kigge på hvilke butikker der allerede ligger i Skanderborg. Her er nogle eksempler på hvilke butikker der ligger hvor i Skanderborg:

Adelgade

 • Adelgade er byens primære handelsgade. Her finder du en række butikker, herunder tøjbutikker, skobutikker, elektronikbutikker og supermarkeder.
 • Bloms Butikker er et indkøbscenter med over 20 butikker, herunder Føtex, Matas, BR og H&M.
 • Kamstrup A/S er en dansk producent af intelligente måleløsninger til energi og vand. Virksomheden har sit hovedkontor i Skanderborg.

Torvet

 • Torvet er byens centrale torv. Her finder du en række butikker, restauranter og caféer.
 • Skanderborg Is er en isbutik, der sælger frisklavet is i mange forskellige varianter.
 • Skanderborg Boghandel er en boghandel med et bredt udvalg af bøger, magasiner og andre medier.

Søndergade

 • Søndergade er en gågade, der ligger ved siden af Skanderborg Sø. Her finder du en række butikker, herunder tøjbutikker, skobutikker og restauranter.
 • Den Gamle By er et frilandsmuseum, der fortæller historien om Danmark fra 1500-tallet til i dag.
 • Skanderborg Slot er et middelalderligt slot, der er omgivet af en park.

Nørregade

 • Nørregade er en gågade, der ligger i centrum af Skanderborg. Her finder du en række butikker, herunder tøjbutikker, skobutikker og restauranter.
 • Skanderborg Bryghus er et bryggeri, der brygger øl på gamle traditioner.
 • Skanderborg Kunstmuseum er et museum med en samling af dansk og international kunst.

Ud over disse butikker og områder er der også en række andre butikker i Skanderborg, herunder specialforretninger, dagligvarebutikker og discountbutikker.

Lager- og logistikområder i Skanderborg

Skanderborg er en vigtig logistikby med en række vigtige logistikområder. De vigtigste logistikområder i Skanderborg er:

 • Stilling Logistik Park er et nyt logistikområde, der ligger øst for Skanderborg. Området er hjemsted for en række virksomheder, herunder Danfoss, Vestas og DHL.
 • Skovvang Logistik Park er et nyt logistikområde, der ligger syd for Skanderborg. Området er hjemsted for en række virksomheder.
 • Skanderborg Havn er en vigtig havn, der ligger ved Skanderborg Sø. Havnen er hjemsted for en række virksomheder

Disse logistikområder er med til at tiltrække virksomheder til Skanderborg. De tilbyder virksomhederne gode muligheder for at vokse og udvide, og de er også med til at skabe arbejdspladser i byen.

Skanderborg Kommune har en ambition om at skabe endnu flere nye logistikområder i byen. Kommunen har blandt andet planer om at udvikle et nyt logistikområde ved Skanderborg Station. Dette nye logistikområde vil være med til at styrke Skanderborgs position som et attraktivt sted at bo, arbejde og drive virksomhed.

Logistikområderne i Skanderborg er med til at sikre, at byen er en vigtig del af det nationale og internationale logistiknetværk. De er også med til at skabe vækst og arbejdspladser i byen.

Find lager til leje i Skanderborg

Relevante links om erhvervslivet i Skanderborg

Læs mere om Skanderborgs erhvervsliv på disse sider:

Skanderborg Kommune
Erhverv Skanderborg
Wikipedia: Skanderborg
Skanderborg på Google Maps
Find ledige erhvervslokaler i Skanderborg

Ofte stillede spørgsmål